Waarom het zo belangrijk is je hart te volgen…

In deze blog wil ik even stil staan bij de quote “Volg je hart, want dat klopt.” Ik ben deze quote al vaak tegengekomen en vind hem best mooi klinken, maar wat betekent het eigenlijk om je hart te volgen en waarom is dit zo belangrijk?

Je hart volgen betekent dat je je intuïtie gebruikt als “innerlijk kompas” in je leven. Intuïtie wordt beschouwd als het zesde zintuig, de eigenschap dat je dingen aanvoelt zonder erover na te denken, het gevoelsmatig “weten”, enzovoort. Simpelweg vertrouwen op je innerlijke stem. Een belangrijke eigenschap om te ontwikkelen als je een voor jezelf zinvol leven wil leiden!


In onze huidige westerse maatschappij is er echter weinig ruimte voor intuïtie. We hebben geleerd om niet (openlijk) naar onze intuïtie te luisteren, deze als ongeloofwaardig, misschien zelfs “zweverig” te beschouwen, omdat het niet gebaseerd is op logica.

Dit is ontzettend jammer, als je je bedenkt dat je intuïtie meestal gelijk heeft. Je lichaam geeft je immers signalen, zowel wanneer iets niet goed voor je is, als wanneer iets net wél goed voor je is. De vraag is of je deze signalen opvangt, ernaar luistert en handelt. Als je echter negeert wat je lichaam je te zeggen heeft, ontstaan er spanningen in jezelf. Eigenlijk neem je jezelf dan niet au sérieux.

Bovendien is intuïtie helemaal niet zweverig. Zo beschrijft Brené Brown in “De moed van imperfectie” dat intuïtie wel degelijk op redenering berust. Psychologen zijn er namelijk van overtuigd dat intuïtie een razendsnel, onbewust proces van associatie is, een soort mentale puzzel. Ons brein observeert, scant zijn bestanden, en koppelt de observatie aan de aanwezige herinneringen, kennis en ervaringen. Wanneer er eenmaal een koppeling tot stand gekomen is, vertelt onze intuïtie ons wat we hebben geobserveerd. In sommige gevallen vertelt onze intuïtie ons wat we moeten weten, maar in andere worden we er juist door aangezet meer feiten te verzamelen en na te denken.

Ikzelf ben trouwens het bewijs dat ook “een denker” ertoe in staat is intuïtief te leven! Mensen vragen me regelmatig waarom ik therapeut wilde worden, waar ik mijn enthousiasme en gedrevenheid vandaan blijf halen, enzovoort. Ik kan hier maar één antwoord op geven: ik volg(de) mijn hart, want dat klopt! Ik ontving mijn eerste signaal in mijn kindertijd. Als kind van gescheiden ouders kreeg ik namelijk een ingeving dat ik later kinderen wilde helpen die het ook moeilijk hebben.  Deze “roeping” heeft me nooit meer losgelaten. Ik moest en zou me verdiepen in de menselijke psyche, want dat voelde aan als het enige juiste, dat wat ik “hoor” te doen.

In mijn praktijk vertellen mensen regelmatig (letterlijk of “tussen de regels door”) dat ze bepaalde keuzes gemaakt hebben in hun leven, gebaseerd op hun “gezond verstand”,  op aanraden van hun omgeving, en dergelijke, terwijl hun gevoel hen andere signalen gaf. Ze blijven zich afvragen hoe hun leven er zou hebben uitgezien als ze hun intuïtie wél gevolgd hadden , omdat dit nog steeds aanvoelt als  iets dat klopt. Bij sommigen is het nog mogelijk om hun intuïtie te volgen en hun leven over een andere boeg te gooien (bijvoorbeeld een opleiding volgen om van job te kunnen veranderen), bij anderen ligt het echter complexer en gaat het over grote, levensbepalende keuzes. Stilstaan bij wat het voor hen betekent om een leven te leiden dat niet (volledig) overeenstemt met datgene wat gevoelsmatig juist aanvoelt, is dan essentieel. Laten zijn wat er is, erkenning geven aan wat is. Simpelweg omdat het zo’n wezenlijk, allesoverheersend gevoel is.

Wat levert je intuïtie je op?

 • Het is een waardevolle raadgever bij twijfels, het maken van keuzes, het nemen van beslissingen, …
 • Door erop te vertrouwen dat je intuïtie je een antwoord zal geven op je vragen, zal je minder piekeren.
 • Door je intuïtie te gebruiken als innerlijk kompas, blijf je dichter bij jezelf, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt en in je kracht komt te staan.
 • Je realiseert je dromen sneller.
 • Je ontdekt je levenslessen.
 • Een avontuurlijk leven. Je intuïtie “pusht” je om te groeien, jezelf te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: een zaak openen, een reis maken, van job veranderen, …

Hoe je intuïtie volgen?

Iedereen kan zijn intuïtieve vermogen trainen en naast zijn ratio leren gebruiken in het dagelijks leven. Hier volgen enkele tips:

 • Zoek de stilte op: las dagelijks 10 minuten “stiltetijd” in. Tijd om te luisteren, te voelen en verder niks te doen, zodat je innerlijke stem tegen je kan gaan spreken en je jezelf ook de kans geeft deze op te vangen, te horen. In stilte zit wijsheid.
 • Luister naar muziek waarvan je rustig wordt.
 • Leer mediteren. Dagelijks een paar minuten kan al voldoende zijn. Door te mediteren, raak je beter gegrond in het hier en nu.
 • Leer aandachtig aanwezig te zijn bij jezelf, in het hier en nu, zodat je de subtiele fluisteringen die in je opkomen, opvangt.
 • De signalen kunnen op allerlei manieren binnenkomen: geluiden, beelden, gevoelens, ideeën, … Leer de signalen die je lichaam je geeft, te ontvangen.
 • Bij twijfel: als het echt je intuïtie is, zal het je diep vanbinnen raken en aanvoelen als het enige juiste.

“Your intuïtion knows what to do. The trick is getting your head to shut up so you can hear.”                          – Louise Smith –